לרפואת: רות בת שרה גולדה בתוך שאר חולי ישראל. לרפואת קפאלה בן אמיטה, שמואל בן רחל, אפרים בן רחל ור' אייל מנשה בן סולטנה בתוך שאר חולי ישראל.
לעילוי נשמת: שרון רפאל (רפי) עמר ז"ל, לעילוי נשמת יגאל בן מרימה ז"ל, לעילוי נשמת חיים ז"ל בן עליזה, לעילוי נשמת מורי צפניה שלום בן רבי שמעון סאלם זצ"ל
פרשת "עקב"[1] פותחת במילים: "והיה עקב תשמעון את המשפטים האלה ושמרתם ועשיתם אתם ושמר ה' א-להיך לך את הברית ואת החסד…". ורבותינו פירשו שאחת הסיבות לשימוש במילה "עקב" היא כדי ללמד שאם המצוות הקלות שאדם דש בעקביו – "תשמעון", אזי "ושמר ה' " וגו' – ישמר לך הבטחתו[2].
פעולת הדישה אינה דריסה סתמית על משהו, אלא פעולה כוחנית, שמפרידה את התבואה מקליפתה. ניתן אולי להבין שבגלל חוסר תשומת לב מספקת וחוסר ידיעה, אדם לא ייתן תשומת לב לשמירת כל המצוות או "ידרוס" מבלי לשים על מצוות, אבל לדוש מצוות?![3] מיהו שיעז לעשות כן?!
למען ההבנה, נביא דוגמא לדבר מוכר, שדשים עליו בעקב. לפעמים, יש מי שמעשן סיגריה (הערה: יש בעישון סכנה לבריאות המעשן והסובבים אותו), ולאחר שהוא סיים לעשן הוא משליך אותה לרצפה (הערה: אסור ללכלך, אלא יש להשליך אותה לפח לאחר שכבתה) ודש אותה בעקבו כדי לוודא שהיא כבתה. כיצד ייתכן שדבר שהיה בחלק העליון של האדם, בפה, נמצא עכשיו ברצפה תחת העקב?! האדם מיצה את השימוש בסיגריה, ואין לו עוד צורך ותועלת בה, ולכן האדם מרשה לעצמו להשליך אותה ארצה ולתת את עקבו עליה.
להבדיל, כאשר אדם מתעטף בציצית, הוא מסתכל ומנשק את הציציות בדרך חיבה[4], ולאחר שסיים את מצוות הנישוק הוא שומט אותן מידו, ואז יש מציאות שהן עשויות להיגרר על הרצפה[5] ואפילו להיות מרמס בשוגג לסוליות נעליו. כיצד ייתכן שתשמיש מצווה שעד לפני רגע נישקו אותו בפה, יבוא לכדי מצב כזה?! זו פעולת ההשמטה וההשלכה של הציציות, שנעשית ללא מחשבה וללא תשומת לב, בשוגג.
לכן, האדם צריך לשים לב ולשמור גם על מצוות קלות, לתת כבוד, וכאשר מסיימים את המצווה לא לשמוט אותה, אלא להניח אותה דרך כבוד על הכתף או לאוחזן בידו[6].
[1] דברים פרק ז פסוק יב.
[2] פירוש רש"י על פי מדרש תנחומא פרשת והיה עקב אות א.
[3] במדרש תנחומא כתוב: ומפני שיש בהן מצוות קלות שאין בני אדם משגיחין בהן אלא שמשליכין אותן תחת עקביהן כלומר שהן קלות לפיכך היה דוד מתיירא מיום הדין… לא להשגיח על מצווה זו פחיתות, אבל להשליך אותה תחת העקב?! כיצד ניתן להגיע למצב כזה?!
[4] שו"ע ורמ"א אורח חיים סימן כד סעיף ד, ובנושאי כלים.
[5] בנוגע לגרירת ציציות על הקרקע יש לעיין בשו"ע אורח חיים סימן כא סעיף ד, בן איש חי שנה ראשונה פרשת נח אות יט, ילקוט יוסף סימן כא סעיף יג.
[6] על פי דעת זקנים מבעלי התוספות.



